Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI e-sklepu „mozaikiswiata.pl”

 

Zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. 133 z dnia 29 października 1997r. poz. 833.) Sklep internetowy, który znajduje się pod adresami: www.mozaikiswiata.pl, zwany dalej e-sklepem chroni dane osobowe Kupujących uzyskane w trakcie działalności.

Wszyscy Internauci korzystający z e-sklepem pozostają anonimowi tak długo, aż sami nie zdecydują inaczej.

 

Rejestrując się w e-sklepie, Kupujący wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu realizacji zamówienia.  Zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 ustawy o ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne i Kupującemu przysługuje w każdym czasie prawo do wglądu w swoje dane, do ich poprawiania oraz wniesienia żądania o zaprzestaniu ich wykorzystywania i usunięcia. Metoda przechowywania powierzonych nam danych na naszych serwerach jest zgodna z Ustawą o ochronie danych osobowych. Dane te chronione są różnego rodzaju zabezpieczeniami.

 

E-sklep w swoich bazach posiada dane pochodzące z:

Witryny internetowej e-sklepu – każdy Kupujący, który dokonuje zakupów, ma możliwość bezpłatnego założenia własnego konta. Posiadanie własnego konta umożliwia pominięcie procedury wypisywania danych osobowych przy dokonywaniu kolejnych zakupów. Istnieje możliwość skasowania konta na życzenie użytkownika, a także zmiany danych lub ich modyfikacji.

Logów serwera – informacje dotyczące wykorzystania serwisu przez Kupującego oraz ich adresów IP są zbierane na podstawie analizy logów dostępowych. Informacje te wykorzystywane są zarówno w celach technicznych, związanych z administrowaniem sklepu jak również w celach statystycznych. 

Plików cookies (pliki tekstowe popularnie nazywane ciasteczkami) – są to informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, które serwer zapisuje na dysku komputera Kupującego, dzięki czemu może on być „rozpoznany” przy ponownej wizycie, czy w celu utrzymania sesji użytkownika po wejściu na stronę np. zachowanie zawartości koszyka. Zawartość plików cookies nie pozwala na identyfikację użytkownika, na ich podstawie nie są przechowywane lub przetwarzane dane osobowe. Pliki cookies są bardzo pożyteczne. Dzięki nim Ty możesz się zalogować na swoje konto w e-sklepie oraz w pełni korzystać z funkcjonalności koszyka, a my wiemy ilu gości odwiedza nas dziennie, które produkty przeglądają najczęściej, a gdzie niechętnie zaglądają.

Istnieje możliwość wyłączenia cookies w ustawieniach przeglądarki – utrudnia to jednak dokonywanie zakupów.

Jak wyłączyć pliki cookies?

Nasz sklep internetowy zapisuje na Twoim komputerze, a dokładniej w schowku konkretnej przeglądarki (Firefox, Internet Explorer, Chrome i inne) na Twoim koncie użytkownika komputera lub telefonu, na którym łączysz się z Siecią, tzw. pliki cookies.

Jeżeli uważasz, że obecność plików cookies narusza Twoją prywatność, możesz w każdej chwili je wyłączyć albo dla konkretnej witryny albo w ogóle dla wszystkich połączeń z Twojej przeglądarki.

W przeglądarce Mozilla Firefox

W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje" i w nich zakładkę "Prywatność".

Przeglądarka daje Ci możliwość zaznaczenia, że nie chcesz być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych ciasteczek poszczególnych witryn.

W przeglądarce Microsoft Internet Explorer

W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje internetowe" i w nich zakładkę "Prywatność".

Specjalnym suwakiem możesz regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem "Witryny" zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych.

W przeglądarce Google Chrome

W menu ukrytym pod trzema poziomymi kreseczkami w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz "Narzędzia" a potem "Wyczyść dane przeglądania...". Oprócz możliwości czyszczenia plików cookies, znajduje się tam link "Więcej informacji", który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki.

W przeglądarce Opera

Przyciskiem "Opera" w lewym górnym rogu otwórz menu i wybierz w nim "Ustawienia" i dalej "Wyczyść historię przeglądania...".

Oprócz możliwości skasowania już ustawionych plików cookies, jest tam też przycisk "Zarządzaj ciasteczkami..." prowadzący do bardziej zaawansowanych opcji dla poszczególnych witryn.

W przeglądarce Apple Safari

W menu "Safari" wybierz "Preferencje" i w nich zakładkę "Prywatność". Znajdziesz w niej liczne opcje dotyczące plików cookie.

W telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych

Każdy model telefonu może tę funkcję obsługiwać w inny sposób. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności w dokumentacji na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego.

 

E-Sklep zobowiązuje się do nieprzekazywania, niesprzedawania i nieużyczania zgromadzonych danych osobowych Kupujących innym osobom lub instytucjom. Dane osobowe Kupującego traktowane są jako informacje w najwyższym stopniu poufne. Nie mają do nich dostępu osoby trzecie. Służą one tylko i wyłącznie do komunikacji pomiędzy Kupującym a e-sklepem.

 

Realizując zamówienie na jakikolwiek z oferowanych przez nas produktów i wybierając sposób płatności: karta kredytową lub ePrzelew Klient przechodzi połączeniem szyfrowanym na stronę firmy autoryzującej, z którą mamy podpisaną odpowiednią umowę (eCard) tam dokonuje operacji finansowej. Za całość takiej operacji finansowej odpowiada firma autoryzująca transakcje. E-sklep nie ma dostępu do takich danych, jak numer karty, dostęp do konta itd.

 

Newsletter jest bezpłatną usługą, polegającą na informowaniu zapisanych Kupujących o nowościach, promocjach, wyprzedażach, konkursach, wydarzeniach, kolekcjach i wszystkich innych informacjach, które mają związek z działalnością e-sklepu poprzez okresowe wysyłanie wybranych przez redakcję treści drogą elektroniczną w postaci listu elektronicznego. Zapisanie się do newslettera jest potwierdzane przez Kupującego poprzez kliknięcie na otrzymany w e-mailu link otrzymany drogą elektroniczną na wskazany przez siebie adres e-mailowy lub zaznaczeniu odpowiedniego pola wyrażającego zgodę przy procesie rejestracji i stanowi wyrażenie przez Kupującego zgody na otrzymywanie bezpłatnego newslettera. E-sklep nie będzie przekazywał ani sprzedawał otrzymanego adresu e-mailowego stronom trzecim. Kupujący w każdym momencie ma prawo zrezygnować z usługi newslettera. Subskrypcję można anulować, klikając na link „usuń mnie z listy” znajdujący się na dole każdego z przesłanych listów elektronicznych lub po zalogowaniu się w e-sklepie - zmieniając ustawienia w zakładce Newsletter. Usunięcie konta pocztowego Kupującego z bazy adresowej następuje natychmiast i sygnalizowane jest komunikatem potwierdzającym operację.

E-sklep zastrzega sobie prawo do czasowego wyłączania usługi newslettera, jeżeli będzie to niezbędne ze względów technicznych (np. konserwacja, modyfikacje lub naprawa systemu), całkowitego zaprzestania świadczenia usługi w ramach newslettera (po uprzednim powiadomieniu jego użytkowników, bez podania przyczyny), usunięcia konta, którego użytkownik naruszył Regulamin lub prawo obowiązujące w Rzeczpospolitej Polskiej, albo też podejmuje działania ingerujące w niezakłócone korzystanie z usługi przez innych użytkowników.

 

Prosimy pamiętać, że żaden przekaz internetowy nie jest całkowicie bezpieczny i wolny od błędów.

PAMIĘTAJ:

  1. Jeżeli odwiedzasz e-sklepu i składasz zamówienia za pośrednictwem komputera, którego nie jesteś stałym użytkownikiem (chodzi zwłaszcza o kawiarenki internetowe), musisz pamiętać o konieczności wylogowania się oraz zamknięcia przeglądarki po zakończeniu wizyty. W przeciwnym razie ktoś inny, korzystający z tego samego komputera bezpośrednio po Tobie, mógłby mieć dostęp do Twojego konta.
  2. Nie udostępniaj nikomu loginu i hasła do konta.
  3. Pracownicy e-sklepu nigdy nie zwracają się do Kupującego z prośbą o udostępnianie loginu i hasła dostępowego do konta.